Het moment waar je maanden naar toe gaat leven, de bevalling! Samen gaan we voor de beste voorbereiding, voor zover dat kan uiteraard. Wij willen je graag goede verwachtingen schetsen over het verloop van een bevalling. Daarnaast bespreken we altijd jullie wensen en informeren we jullie over wat het juiste moment is om contact met ons op te nemen. Daarom plannen we rond de 34-36 weken een uitgebreide afspraak in om het over de bevalling te hebben.

Geboorteplan

Een geboorte valt niet te voorspellen, maar er zijn zaken waar we invloed op kunnen hebben. Heb je al een idee waar je wilt bevallen, wie je erbij wilt hebben, voor welke houdingen je open staat, hoe je om wilt gaan met de pijn etc. Samen bespreken we jullie wensen en verwachtingen. Deze noteren we goed zodat we jullie de gewenste zorg kunnen bieden tijdens de bevalling.

Waar bevallen?

Het maakt ons niet uit waar je wilt bevallen. Het is het allerbelangrijkst dat jij je ontspannen voelt op de plaats die je kiest. Je mag uiteraard ook op het moment dat de weeën zijn begonnen bepalen waar je wilt bevallen of je eerste keuze veranderen.

Thuis

Het is heel fijn om in je eigen vertrouwde omgeving te bevallen: thuis. De ontspannen sfeer en de regie zelf in handen houden werkt ontspannend ten aanzien van de weeën. Ook blijkt uit onderzoek dat er minder kans is op interventies thuis. In Nederland kiezen veel vrouwen nog steeds voor een thuisbevalling. Thuis bevallen is in Nederland daarom ook gelukkig volkomen veilig omdat verloskundigen goed getraind én ervaren zijn. Als er complicaties optreden verplaatst de verloskundige de bevalling uiteraard naar het ziekenhuis. Thuis bevallen wordt altijd volledig vergoed door de verzekering.

Poliklinisch

Je kunt er ook voor kiezen om poliklinisch in het ziekenhuis te bevallen. Dit is dan het Spaarne Gasthuis of het Rode Kruis Ziekenhuis. Tijdens de weeën kiest de verloskundige het juiste moment om naar het ziekenhuis te gaan. Je bevalt onder onze begeleiding. Daarnaast is er assistentie van een kraamverzorgster of verpleegkundige. We proberen uiteraard de sfeer zo rustig mogelijk te houden op de kamer. Alleen in het geval van complicaties kom je in aanraking met het medische team van het ziekenhuis. Als de bevalling normaal verloopt ga je na een aantal uur weer naar huis. Controleer je polisvoorwaarden of er extra kosten zijn voor een poliklinische bevalling.

Medische indicatie

Wanneer er door het verloop van een vorige bevalling bepaalde complicaties zijn opgetreden, kan het zijn dat de verloskundige een plaatsindicatie met je bespreekt tijdens de intake: je bevalt dan ivm een verhoogd risico op complicaties in het ziekenhuis. Je bevalt nog steeds onder onze begeleiding.
Soms is de kans op bepaalde complicaties zo dusdanig hoog, dat de gynaecoloog de zorg over gaat nemen tijdens de zwangerschap of bevalling. In dat geval beval je altijd in het ziekenhuis. Je zult begeleid worden door een klinisch verloskundige of arts assistent. De bevalling wordt volledig vergoed.

Badbevalling

Een badbevalling heeft meerdere voordelen. Allereerst is het warme water een comfortable en veilige plek om je weeën op te vangen. Het warme water zal je meer ontspannen wat je helpt om om te gaan met de pijn. Voor de baby is de overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld veel rustiger via het warme water.
Als je thuis wilt bevallen kun je een bad kopen of huren. Ook in het Spaarne Gasthuis kun je ervoor kiezen om poliklinisch in het bad te bevallen. Je hebt hier een badhoes voor nodig welke je bij ons kunt aanschaffen. Laat het ons weten als je geïnteresseerd bent in een badbevalling, dan kunnen wij je meer informatie geven.

Wanneer bellen?

Neem contact op met de dienstdoende verloskundige (06-16463000)

  • Wanneer je ongerust of onzeker bent
  • Verwachten jullie je eerste kind: bel dan bij een uur lang weeën om de 3-4 minuten die 1 minuut duren.
  • Verwachten jullie je tweede of volgende kindje: bel dan als de weeën goed doorzetten en in kracht toenemen
  • Als je vliezen breken bel ons dan overdag, tenzij het vruchtwater groen/geel/bruin is: bel ons dan direct! 
  • Als je een maandverband vol bloedvlies hebt
  • Als je de instructies van de verloskundige hebt gekregen om altijd te bellen bij gebroken vliezen omdat de baby nog niet is ingedaald
  • Als de bevalling voor de 37 weken begint: dit nog te vroeg. Bel ons dan altijd direct!

Omgaan met de weeën

We zullen het niet mooier maken dan dat het is: bevallen doet pijn. De krampen veroorzaken een druk op de baarmoedermond wat de pijn veroorzaakt: vaak voel je dit in je buik, rug en/of benen.

Gelukkig maakt je lijf ook eigen pijnstillers aan in de vorm van het hormoon endorfine. Je bent hierdoor ontspannen en kunt rust nemen tussen de weeën door. Wanneer je het idee hebt dat dit onvoldoende werkt kun je ook je partner vragen om de pijn te verlichten door middel van massage. Ook het wisselen van houdingen en een warm bad, warme douche of kruik kunnen helpen. Ook kun je een TENS-apparaat huren, in bad bevallen of kunnen wij steriele waterinjecties plaatsen bij rugweeën. Ook blijkt uit onderzoek dat begeleiding en coaching van je verloskundige helpt bij het verlichten van de pijn: daarom bieden wij jullie continue begeleiding vanaf het moment dat je regelmatige weeën hebt als je dat wenst.

Mocht dit allemaal toch onvoldoende zijn is er een mogelijkheid tot medicamenteuze pijnstilling in het ziekenhuis. Wij informeren je hier tijdens de zwangerschap over.