Wat als het anders loopt…

Een miskraam komt vaak onverwachts. Helaas gaat 1 op de 10 zwangerschappen mis. Een niet-levensvatbaar kindje is gestopt met groeien en wordt afgestoten.

Verloop van een miskraam

In de meeste gevallen begint een miskraam met bloedverlies. Vaak in combinatie met buikkrampen die voelen als menstruatieachtige/weeënachtige pijn. Afhankelijk van hoe ver je zwanger bent kan het zijn dat je een vruchtzakje of kindje verliest, maar soms verlies je alleen maar stolsels. Het bloedverlies neemt met een week weer af.

Soms krijg je bij een echo te horen dat het hartje gestopt is met kloppen. Dit noemen we een missed abortion. Je lichaam heeft nog niet door dat het hartje gestopt is met kloppen. Je voelt je vaak nog zwanger. We bespreken met jou waar je behoefte aan hebt: wil je de miskraam op gang brengen of wil je wachten of je lichaam het vruchtje zelf nog gaat afstoten.

Wanneer bellen?

Neem direct contact met ons op:

  • Als het bloedverlies erg hevig is en niet met een maandverband op te vangen, klachten van sterretjes zien of flauwvallen
  • Als de buikpijn toeneemt en voortdurend aanwezig is
  • Als je koorts krijgt (boven de 38 graden)

Nadat de miskraam voorbij is herstelt je lichaam vaak vlot. Je cyclus komt zeer waarschijnlijk weer op gang. Je zou dan ook meteen weer zwanger kunnen worden. Als je direct weer zwanger wordt geeft dit geen verhoogde kans op een miskraam.

Emotioneel kan een miskraam zwaar zijn. Abrupt komt er een einde aan je toekomstideeën. Soms heb je wat meer tijd nodig om te schakelen. Als je nog geen behoefte hebt om zwanger te worden maar het gevoel hebt dat je de miskraam nog moet verwerken, neem dan de tijd. Wij zijn er ook voor emotionele begeleiding. Je mag ons altijd bellen, ook al is de miskraam al een tijdje geleden!