Wat als het anders loopt…

Een miskraam komt vaak onverwachts. Helaas gaat 1 op de 10 zwangerschappen mis. Een niet-levensvatbaar kindje is gestopt met groeien en wordt afgestoten.

Verloop van een miskraam

In de meeste gevallen begint een miskraam met bloedverlies. Vaak in combinatie met buikkrampen die voelen als menstruatieachtige/weeënachtige pijn. Afhankelijk van hoe ver je zwanger bent kan het zijn dat je een vruchtzakje of kindje verliest, maar soms verlies je alleen maar stolsels. Het bloedverlies neemt met een week weer af.

Soms krijg je bij een echo te horen dat het hartje gestopt is met kloppen. Dit noemen we een missed abortion. Je lichaam heeft nog niet door dat het hartje gestopt is met kloppen. Je voelt je vaak nog zwanger. We bespreken met jou waar je behoefte aan hebt: wil je de miskraam op gang brengen of wil je wachten of je lichaam het vruchtje zelf nog gaat afstoten.

Wanneer bellen?

Neem direct contact met ons op:

  • Als het bloedverlies erg hevig is en niet met een maandverband op te vangen, klachten van sterretjes zien of flauwvallen
  • Als de buikpijn toeneemt en voortdurend aanwezig is
  • Als je koorts krijgt (boven de 38 graden)

Nadat de miskraam voorbij is herstelt je lichaam vaak vlot. Je cyclus komt zeer waarschijnlijk weer op gang. Je zou dan ook meteen weer zwanger kunnen worden. Als je direct weer zwanger wordt geeft dit geen verhoogde kans op een miskraam.

 

Het verlies van je zwangerschap heeft ook een emotionele impact

Emotioneel kan het verlies van een prille zwangerschap zwaar zijn, dit geldt zowel voor jou als voor je partner. Abrupt komt er een einde aan je toekomstideeën.

Veel vrouwen ervaren een schuldgevoel. Dit is invoelbaar, maar hoeft echt niet! Hopelijk troost het feit dat deze zwangerschap al vanaf het begin af aan niet goed zat. De miskraam is daardoor een logisch en natuurlijk vervolg, hoe verdrietig ook.

De verwerking is voor iedereen anders. Hoe je dit wilt doen en hoe lang je de tijd ervoor zal moeten nemen is voor iedereen anders. Doe vooral wat goed voelt! De tips hieronder kunnen je mogelijk helpen.

Tips om je miskraam goed te verwerken:

  • Laat je gevoelens er zijn!
  • Neem de tijd! De een staat er nuchter in en wil het liefst zo snel mogelijk weer zwanger worden, de ander heeft hier wat meer tijd voor nodig. Dat mag allemaal.
  • Je partner beleeft het verlies waarschijnlijk anders dan jij: dit is natuurlijk normaal. Het helpt jullie vaak beiden om er goed over te praten.
  • Maak er geen taboe van: praat erover als je hier behoefte aan hebt! Met je vriendin, zus, buurvrouw etc. Natuurlijk ben je ook altijd welkom bij ons om erover te praten.
  • Niets is gek: sommige vrouwen planten een boom in de tuin, zetten een mooi beeldje in de kast of laten een sierraad maken als herinnering. Doe wat goed voelt op een moment dat voor jou klopt.
  • Op Facebook vindt je de groep Miskraam Mama’s. Ook is er een invulboek: ‘Als je je kindje verliest in de zwangerschap’ dat er op gericht is om je te ondersteunen bij het verwerken van de miskraam.
  • Als je het fijn vindt om je miskraam te delen met eventueel je andere kinderen: er zijn mooie prentenboeken voor jonge kinderen om te lezen.
  • Op www.miskraambegeleiding.nl vind je nog meer praktische hulpmiddelen.
  • Lukt het niet om de miskraam te verwerken? Blijf je piekeren en/of weinig energie hebben: bel ons zodat wij jou kunnen kijken wat we voor je kunnen doen. Je mag ons altijd bellen! Ook al is de miskraam al een tijdje geleden!