Eindelijk is het zo ver: jullie baby is geboren! Gefeliciteerd!

Je bent bevallen. Jullie zijn ouders geworden. Alles is (weer) nieuw en spannend. Er komt veel op jullie af: het leren kennen van de baby, onzekerheid, slaaptekort, de bevalling die is geweest en het herstel hiervan. Kortom: deze week kan overweldigend zijn. Wij helpen jullie, samen met jullie kraamverzorgster, goed op weg.

 

Rol van de verloskundige

De eerste 8-12 dagen na de geboorte van de baby komen wij om de dag bij jullie langs. De kraamverzorgster die jullie ondersteunt voert de medische controles uit. Samen bekijken we hoe jouw herstel verloopt en hoe het met de baby gaat.

We controleren onder andere of je baarmoeder goed zakt, of het bloedverlies normaal is en eventuele hechtingen. Ook bespreken we uiteraard hoe het emotioneel gezien met je gaat.

De baby zal in de eerste dagen wat afvallen: dit is normaal maar we willen niet dat een baby te veel af valt. Als je borstvoeding geeft houden we goed in de gaten of de borstvoeding goed op gang komt en of het voeden comfortabel is.

Zo kunnen we eventuele dreigende complicaties vroegtijdig signaleren en vaak ook nog voor zijn.

Consultatiebureau

Als jullie de baby hebben aangegeven bij de burgerlijke stand komt de verpleegkundige van het consultatiebureau langs tussen dag 4 en 8 voor de hielprik en gehoorscreening. Na de eerste week nemen zij de zorg voor de baby van ons over.

De eerste 6 weken

De eerste 6 weken zijn wij nog verantwoordelijk voor jou: zijn er bijzonderheden rondom bloedverlies, buikpijn of hechtingen dan bel je ons. Ook voor borstvoedingsvragen mag je altijd contact opnemen. Na 3 weken hebben we een telefonische afspraak om te horen hoe het met jullie gaat en nodigen we jullie uit voor een nacontrole. Deze vindt plaats 6 weken na de geboorte van jullie baby. De nacontrole is met name gericht op jouw herstel, maar uiteraard vinden we het leuk als je de baby mee neemt! We bespreken hoe het je vergaat als moeder. We controleren indien gewenst je ijzergehalte en bloeddruk. Daarnaast voelen we of je buikspieren weer gesloten zijn, wat belangrijk is voordat je eventueel sporten weer gaat oppakken. Ook kunnen we eventuele vragen over anticonceptie met je bespreken. Het kan zijn dat er een advies is voor een volgende zwangerschap en/of bevalling welke we bespreken.

Kraamzorg

Wij werken veel samen met de Kraamvogel, De Waarden, House of Care en Kraamzorg Professionals.

Neem contact op voor een afspraak