Na de zwangerschap is het verstandig om over anticonceptie na te denken. Je zou namelijk snel weer vruchtbaar kunnen zijn na de geboorte van jullie kindje. Het is belangrijk om je lijf eerst goed te laten herstellen voor je weer zwanger wordt.

Elk vrouwenlichaam is anders, ook hormonaal gezien. Dit heeft veel invloed op je menstruatiecyclus maar ook op je algemene gesteldheid. Daarnaast heb je natuurlijk ook je wensen: geef je borstvoeding, is je gezin compleet of heb je op een bepaalde termijn nog een kinderwens? Het is daarom belangrijk om een goede passende vorm van anticonceptie te kiezen. Elke situatie is anders en vraagt om een persoonlijke benadering. 

Tijdens de zwangerschap en kraamtijd bespreken we anticonceptie met jullie. Misschien hebben jullie hier al ideeën bij. Wij geven je informatie en adviezen. Zo kies je de anticonceptie die het beste bij je past. Als je wilt kunnen wij je de pil of een spiraal voorschrijven.

Marjon is opgeleid om spiralen te plaatsen en heeft hier inmiddels alweer ruim 5 jaar ervaring mee. Als het nodig is, of als je het fijn vindt, kan er gelijk gekeken worden met de echo of de spiraal goed geplaatst is. Uiteraard kunnen wij ook de spiraal weer verwijderen, bijvoorbeeld bij een kinderwens. Je bent dan vaak gelijk weer vruchtbaar.

Iedereen is welkom op het anticonceptiespreekuur voor advies en voor het plaatsen of verwijderen van een spiraal: ook wanneer je nooit zwanger bent geweest of geen cliënt bij ons was.

Kosten

De kosten van anticonceptie zijn afhankelijk van je keuze en je verzekeringspolis. Het plaatsen van de spiraal wordt over het algemeen bij bijna alle zorgverzekeraars vergoed.