Bij Luna maken wij alle verloskundige echo’s op vaste momenten, gewoon op de praktijk!

Vroege echo

Een vitaliteitsecho kan plaats vinden rond de 7-8 weken zwangerschap. Er wordt gekeken of de baby in de baarmoeder zit en of er een kloppend hartje is. Ook kan worden vastgesteld of er maar 1 baby is, of dat jullie een meerling verwachten. Deze echo wordt niet vergoed zonder een medische indicatie door de verzekering. Mochten jullie behoefte hebben aan een vroege echo, dan zijn de kosten hiervoor 30 euro.

Termijnecho

Rond 10-12 weken wordt de termijnecho gemaakt. Hierbij wordt het kindje opgemeten en aan de hand hiervan wordt de uitgerekende datum definitief vastgesteld.

ETSEO

Vanaf 1 september kan de 13 weken echo worden verricht. Dit is een onderzoek gericht op het opsporen van aangeboren afwijkingen in een vroeg stadium. Dit betreft vaak ernstige afwijkingen. Soms kan er een bevinding zijn die onzekerheid brengt, die je verder onderzoekt en dat jullie kindje uiteindelijk gezond is. Deze echo wordt verricht binnen de Imitas-studie.  Je tekent toestemming voor deelname aan deze studie. De echo wordt dan volledig vergoed. De verloskundige zal je hier meer over uitleggen tijdens het intakegesprek.

Geslachtsbepaling (pretecho)

Mochten jullie graag willen weten of jullie een jongetje of meisje verwachten? Dan kun je kiezen voor een geslachtsbepaling vanaf 15 weken. Dit is een pretecho en de kosten hiervan zijn 45 euro.

De echoscopiste zal altijd zorgvuldig jullie kindje bekijken, maar soms zijn er factoren die de beeldkwaliteit beïnvloeden: bijvoorbeeld de ligging van jullie kindje. Het kan zijn dat het geslacht daarom niet te beoordelen is of dat de echoscopiste nog geen uitspraak over het geslacht kan doen. In dat geval komen jullie nog een keer terug om de echo te herhalen, uiteraard zonder bijkomende kosten. Er kan nooit een 100% garantie gegeven worden aan de geslachtsbepaling.

SEO

Het structureel echoscopisch onderzoek, of te wel de 20 weken echo, is bedoeld om vroegtijdig aangeboren afwijkingen op te sporen bij baby’s. Ook wordt er gekeken naar de groei van de baby, het vruchtwater, de navelstreng en de placenta. Als je wilt kan het geslacht bekeken worden.

Groeiecho’s

Soms is er vooraf al een indicatie om groeiecho’s te laten maken. Dan plannen we deze voor jullie in rond 28 en 32 weken zwangerschap. Soms stelt de verloskundige vast tijdens het uitwendig onderzoek dat de groei nog een keer gemeten moet worden met de echo. Ook dan plannen we dit voor je in en wordt deze echo vergoed.

Liggingsecho

Mocht de baby aan het eind van de zwangerschap in stuit liggen, of heeft de verloskundige twijfel hebben over de ligging van de baby, dan kan er een liggingsecho gemaakt worden. Dit doen we normaal rond 35-36 weken zwangerschap.