Vanaf januari 2023 kun je bij ons kiezen voor Centering Pregnancy of voor standaard controles. Centering Pregnancy combineert de medische controles en alle informatie rondom de zwangerschap, bevalling en de eerste tijd met je baby. Tijdens het intake gesprek bespreekt de verloskundige of Centering Pregnancy iets voor jou is of dat je liever kiest voor de traditionele zorg: dit is natuurlijk altijd een vrije keuze.

Wat is Centering Pregnancy?

Er staan 9 bijeenkomsten gepland van 2 uur tijdens je zwangerschap. Deze zijn vooraf bekend zodat je niet hoeft te wachten op nieuwe afspraken. Je vormt een groep met ongeveer 6-8 andere zwangere vrouwen die in dezelfde periode zijn uitgerekend. Als iedereen bevallen is is er nog een nacontrole met alle baby’s.

Het eerste half uur is er ruimte voor de medische controles: je meet zelf je bloeddruk en gewicht en de verloskundige checkt of de baby goed groeit en luistert naar het hartje. Je houdt zelf je zwangerschapskaart bij waardoor je meer betrokken wordt bij je eigen medische controles.

Daarna is er nog 1,5 uur om onderwerpen te bespreken die belangrijk zijn voor jou, je zwangerschap en je baby. Er is ook veel ruimte voor vragen. Je ontmoet andere zwangere vrouwen, deelt ervaringen met hen en je steunt elkaar. Je leert ook de vaste verloskundige die jouw groep begeleidt beter kennen dan bij 1 op 1 controles waardoor de zorg meer wordt afgestemd op jouw behoeftes.

De voordelen?

  • Uit onderzoek blijkt dat controles in de groep bijdragen aan meer vertrouwen in jezelf, de zwangerschap, de bevalling en je rol als moeder.
  • Ook is aangetoond dat je minder kans hebt op een vroeggeboorte.
  • De gemiddelde ervaring van zorg is beter bij vrouwen die deel namen aan Centering Pregnancy

Lees meer over centering en ervaringen:
www.centeringhealthcare.nl
https://samenweetjemeer.nl/ontdek-het-hier/