Vanaf januari 2023 kun je bij ons kiezen voor Centering Pregnancy of voor standaard controles. Centering Pregnancy combineert de medische controles en alle informatie rondom de zwangerschap, bevalling en de eerste tijd met je baby. Tijdens het intake gesprek bespreekt de verloskundige of Centering Pregnancy iets voor jou is of dat je liever kiest voor de traditionele zorg: dit is natuurlijk altijd een vrije keuze.

Hoe werkt Centering Pregnancy?

De intake is individueel. Daarna staan er 9 bijeenkomsten gepland van 2 uur tijdens je zwangerschap. Deze zijn vooraf bekend zodat je niet hoeft te wachten op nieuwe afspraken. Je vormt een groep met ongeveer 6-8 andere zwangere vrouwen die in dezelfde periode zijn uitgerekend. Als iedereen bevallen is is er nog een nacontrole met alle baby’s. Er is een vaste verloskundige die de groep begeleid. De andere 2 verloskundige leer je natuurlijk ook kennen tijdens de controles > 37 weken en bij eventuele echo’s: deze zijn altijd individueel.

 

Hoe ziet een bijeenkomst er uit?

Het eerste half uur is er ruimte voor de medische controles: je meet zelf je bloeddruk en gewicht. De verloskundige checkt of je baby goed groeit en luistert naar het hartje. Je houdt zelf je zwangerschapskaart bij waardoor je meer betrokken wordt bij je eigen medische controles. Ondertussen is er ook koffie & thee met wat lekkers en kun je evt bijpraten met andere zwangere dames. Er is ook ruimte om vragen op te schrijven zodat deze besproken kunnen worden.

Daarna is er nog 1,5 uur om onderwerpen te bespreken die belangrijk zijn voor jou, je zwangerschap en je baby. Er is ook veel ruimte voor vragen. Je ontmoet andere zwangere vrouwen, deelt ervaringen met hen en je steunt elkaar. Je leert ook de vaste verloskundige die jouw groep begeleidt beter kennen dan bij 1 op 1 controles waardoor de zorg meer wordt afgestemd op jouw behoeftes. Ook zijn er 2 bijeenkomsten samen met alle partners waarbij we de bevalling bespreken.

Als je mee wilt doen kun je je opgeven bij de assistente door even te bellen of te mailen. Als je niet helemaal zeker bent of Centering bij je past mag je ook altijd vrijblijvend de eerste bijeenkomsten aansluiten!

De voordelen?

  • Uit onderzoek blijkt dat controles in de groep bijdragen aan meer vertrouwen in jezelf, de zwangerschap, de bevalling en je rol als moeder.
  • Ook is aangetoond dat je minder kans hebt op een vroeggeboorte.
  • De gemiddelde ervaring van zorg is beter bij vrouwen die deel namen aan Centering Pregnancy

Lees meer over centering en ervaringen:

https://centeringzorg.nl/
https://samenweetjemeer.nl/